NICE-FHIR in een notedop
Op deze pagina wordt geprobeerd om het NICE-FHIR project in een notedop (of een A4-tje) te beschrijven, waarbij hier vooral de bedoeling is om een overzicht te geven. Indien van toepassing, wordt verwezen naar de specifieke pagina’s.
Doel
Het vervangen van de maandelijkse NICE dataset door een ‘realtime’ aanlevering d.m.v. HL7-FHIR berichten. Met realtime wordt bedoeld dat er op meerdere momenten in een opname een automatisch bericht naar NICE wordt verstuurd, niet dat elke aanpassing gelijk wordt doorgestuurd. We verwachten een bericht op het moment van opname, op het moment 24uur na opname, ic ontslag en ziekenhuis-ontslag.
Data Validatie door deelnemer
Tijdens een haalbaarheidstudie werd duidelijk dat de deelnemers de wens hebben om aan te geven welke data is gevalideerd (m.a.w. gecontroleerd door de deelnemer). Om hier gehoor aan te geven, zal elk bericht worden voorzien van een kenmerk waarmee wordt aangegeven of het is gevalideerd door een deelnemer. Dit maakt dat de berichten niet hoeven te wachten op de validatie en dus verstuurd kunnen worden.
Ongevalideerde data
“Waarom zouden we ongevalideerde data opsturen?” is een terechte vraag. We willen met deze data het RIVM helpen met het uitvoeren van de SARI-surveillance (Severe Acute Respiratory Infections). Hiervoor is het noodzakelijk data snel te ontvangen. Hierbij is het de verwachting dat de ongevalideerde informatie al kwalitatief goed genoeg is voor de surveillance. Hier moet echter nog wel onderzoek naar gedaan worden.
Gevalideerde data
De door de deelnemer gevalideerde data is de enige informatie die NICE zal gebruiken voor de gebruikelijke productie zoals o.a. de rapportages, data-in-beeld en de de analyse tool. Er kan in elke QuestionnaireResponse(QR) worden aangegeven of de data door de deelnemer is gevalideerd.
Meer informatie over validatie
HL7 FHIR
Er is gekozen om voor de berichten HL7-FHIR te gaan gebruiken. Dit biedt een aantal voordelen, waaronder het gebruik van standaard web-technieken zoals het HTTP-protocol en REST. De informatie die wordt verstuurd moet worden voorzien van meta-informatie. Dit maakt het in de toekomst mogelijk om meerdere eenheden zoals kPa en mmHg te ondersteunen, maar ook om meerdere versies van een module te ondersteunen in het geval dat er veranderingen nodig zijn in de registratie.
Bundle met QuestoinnaireResponses
Elke opname moet in één verzameling (Bundle) worden aangeleverd. Deze moet steeds opnieuw maar met aangevulde informatie worden opgestuurd. De eerste keer zal vooral opname informatie bevatten, na (tenminste) 24 uur zal de bundle naast de opname informatie, o.a. de lab gegevens van de eerse 24 uur bevatten. Dit maakt ook dat data dat eerder is aangeleverd, maar in een opvolgende aanlevering weer weg is, weg zal worden gehaald in de landelijke database.
Meer informatie over de timing van de bundles
In de bundle wordt per module één QuestionnaireResponse (QR) opgenomen. Voor elke NICE Module (MDS, KIIC, SOFA, et) is er één QuestionnaireResponse (QR) mogelijk in de bundle. In een QR zijn de items in het eerste niveau onder verdeeld in de tabellen, de items daaronder zijn de velden.
Het is mogelijk om meerdere records op te nemen voor één QR. Het is toegestaan om meerdere item groepen in één QR op te nemen. Zo wordt het mogelijk om bijvoorbeeld metingen die opnieuw worden gedaan op te nemen.
Dataset vs FHIR
Wat zijn de overeenkomsten tussen de dataset en FHIR:
- Beide bevatten dezelfde informatie zoals beschreven in de NICE datadictionary.
- Beide bevatten altijd alle informatie over een opname. Dus altijd een MDS en de andere modules.
Wat zijn de verschillen tussen de dataset en FHIR:
- Een patient moet zijn ontslagen van de IC voordat deze wordt opgenomen in de dataset, met FHIR wordt er al data verstuurd op de dag dat de patient op de IC is opgenomen.
- In een dataset wordt alleen gevalideerde data opgenomen. Met FHIR kan er gevalideerde data én ongevalideerde data
worden verstuurd. Om het onderscheid te kunnen maken, heeft FHIR een extra veld
isGevalideerd
. - Een dataset moet maandelijks worden gemaakt en worden geupload, Met FHIR worden de berichten dagelijks automatisch verstuurd.