Versies
Versies
Er wordt op verschillende plekken in dit project en in de FHIR standaard gesproken over versies. O.a. welke versie van FHIR, welke versie van de resource, business-versie van een resource, versie van de Data Dictionary etc. Op deze pagina willen de verschillende versie-toepassingen op een rijtje zetten om verwarring te voorkomen.
HL7 FHIR - versies
Ooit begon FHIR met haar eerste versie genaamd DSTU 1, waarbij DSTU staat voor Draft Standard for Trial Use. Waarna er een versie 2 volgde. Bij de derde versie is de ‘D’ weggehaald. Waarschijnlijk omdat de standaard niet langer een draft meer kon worden genoemd. STU3 is dus de versie 3. Vanaf versie 4 wordt er gesproken van een Release en daarom wordt deze versie met R4 aangeduid. De volgende release wordt R5.
Omdat R5 nog niet uit is, zal NICE zich in eerste instantie richten op een implementatie van FHIR R4. Er wordt echter wel alvast rekening gehouden met een volgende versie. Daarom zal de URL het versie nummer bevatten van FHIR:
https://fhir.stichting-nice.nl/R4
Instance versies
De FHIR standaard kent de mogelijkheid om versies van resources te bewaren. Bijvoorbeeld wanneer er opnieuw een bundle wordt gestuurd over een opname die al eerder is gestuurd, dan zal deze als een nieuwe versie bewaard worden. In de meta-data van de resource wordt deze informatie bijgehouden. Met een http GET request kan er een specifieke versie worden opgehaald, bijv van een codesystem.
https://fhir.stichting-nice.nl/CodeSystem/gcs-eye/_history/23
Zonder een versie aanduiding, retourneert de server altijd de laatste versie.
Business versies
In de FHIR definities hebben sommige resources zelf ook nog een versie. Dit wordt een business-version genoemd. Het is mogelijk om met een canonical-URL deze aan te duiden. Maar helaas is deze niet gebruiken in een validatie van bijv. een QuestionnaireResponse. NICE zal de business version invullen in de definitie van de Questionnaires, maar deze niet direct gebruiken.
Questionnaire / Datadictionary versies
We willen zo min mogelijk veranderingen in onze definities om zo een goede en consequente registratie te kunnen zijn. Veranderingen zijn echter onvermijdelijk, soms door onderhoud, soms door een uitbreiding of nieuw onderzoek. Omdat ook de software leveranciers tijd moeten krijgen om de aanpassingen te kunnen maken, verzamelen we de aanpassingen en sturen we elk kwartaal een update (ook als er niks veranderd). We zullen de questionnaires/modules (mds/kiic/sofa etc) voorzien van een jaartal met een kwartaal. Bijvoorbeeld als de SOFA nu (7 jan 2021), zou worden aangepast, dan zou deze de sofa-2021Q2 als versie krijgen. De Questionnaire zou dit als ID krijgen.
https://fhir.stichting-nice.nl/R4/Questionnaire/sofa-2021Q2
In de Data Dictionary update die elk kwartaal verstuurd wordt, wordt ook een roadmap meegestuurd. In deze roadmap wordt dan aangegeven wanneer de nieuwe versie kan worden aangeleverd en wanneer de oudere versies niet meer zullen worden ondersteund.